eindopdracht Techniek en Toepassing

Programmeren, materialen, gereedschap, CAD-tekenprogramma;’s en meer. Twee jaar lang gingen 21 leerlingen vierdejaars mavo leerlingen hiermee aan de slag bij diverse opdrachten en projecten. Om het vak Techniek en Toepassing uiteindelijk af te sluiten met het bedenken van een oplossing voor een opdrachtgever van buiten de school: Microgreens.

Door docent Wim Blankvoort

Opdrachtgever Roy van Mooy van Microgreens zocht een oplossing voor zijn recent gestarte kwekerij van microgroente. De kiemplantjes worden nu nog met de hand water gegeven. Omdat de kwekerij steeds groter wordt, wil Roy dit proces automatiseren.

In groepjes van drie gingen de leerlingen een manier bedenken en maakten hiervoor een prototype. Voor ons als begeleiders was het leuk om te zien dat iedere groep binnen zijn eigen interessegebied een oplossing bedacht. De een ging lassen of timmeren, een ander ging aan de slag met programmeerbare elektronica.

De ene groep ging met een CAD-programma een speciale bak ontwerpen die met een 3D-printer werd gerealiseerd. De werking van ihiers gebaseerd op een drinkbadje voor vogels. En een voorraadvat waarin een vacuüm zorgt voor een minimale watertoevoer.

Afbeelding2.jpg

Afbeelding3.jpg

Een andere groep stuurde uit een watertank een pomp aan die op gezette tijden een beetje water naar de plantjes bracht met behulp van een geprogrammeerde Microbit. Anderen gebruikten daarvoor juist weer een sensor die de vochtigheid van de aarde kon meten om zo de pomp te besturen.

Er was zelfs een groep die een soort reuzenrad heeft gemaakt van fietswielen aangedreven door een ruitenwissermotor. Om zo de bakken met plantjes door een watervoorraad te laten draaien. Uiteindelijk had bijna iedere groep een werkende opstelling.

Afbeelding4.jpg

Roy was onder de indruk van alle prototypes. Wij zijn trots op deze leerlingen, dus iedereen heeft dit vak Technologie en Toepassing met een mooi, of zelfs een heel goed cijfer afgesloten.

Ons nieuws in jouw mailbox? Schrijf je hier in.Inschrijven