Van 31 oktober t/m 4 november 2022 was het de Week van de duurzaamheid bij De Marke. Derdejaars leerlingen PIE, BWI en M&T konden deelnemen aan allerlei activiteiten binnen en buiten de schoolmuren.

Tijdens de uren ‘beroepsgericht’ stond duurzaamheid centraal. In twaalf lesuren werden de leerlingen bewust gemaakt van oplossingen en mogelijkheden om onze kostbare planeet te behoeden voor verspilling en vervuiling. 

De eerste twee dagen keken de leerlingen buiten de school naar diverse duurzame oplossingen. De laatste drie dagen gingen leerlingen zelf aan de slag in de praktijklokalen. Afgedankte, tweedehands spullen gaven ze een nieuw leven. Of ze scheidde het afval, als repareren niet meer mogelijk was. In samenwerking met de kringloopwinkel in Deventer zijn meubeltjes en apparatuur opgehaald om later weer in verbeterde toestand terug te brengen. 

Diverse organisaties openden hun deuren voor onze leerlingen. Stadhuis Deventer, Duurzaamheidscentrum, Pouw, Dusseldorp WSI, VRD, de Scheg en de Rioolwaterzuivering openden hun deuren voor onze leerlingen. Dit waren leerzame rondleidingen en interessante korte presentaties.  

Duurzaamheidscentrum Deventer
Hoe kun je je eigen vakgebied verduurzamen? Dat ontdekten de leerlingen bij het Duurzaamheidscentrum. Na een korte uitleg kregen de leerlingen een vragenlijst. In het centrum moesten ze op zoek naar antwoorden. Aan het einde werden er al mooie conclusies getrokken.  

Stadhuis Deventer
Het stadhuis heeft een moderne, energiezuinige installatie. Het stadhuis wordt verwarmd en gekoeld door middel van een warmtepomp en restwarmte uit de IJssel. Na een interessante rondleiding door het gebouw liet een medewerker van BAM de installatie zien.

Pouw
Hoe werkt een elektrische auto precies? Dan kregen de leerlingen te zien bij Pouw.

Dusseldorp WSI
In de bouw worden afvalstromen gerecycled. Hoe dit precies in zijn werk gaat zagen de leerlingen bij Dusseldorp WSI.

De Scheg
Een zwembad en schaatsbaan gebruiken ontzettend veel energie. Bij de Scheg proberen ze zoveel mogelijk energie te besparen. De leerlingen kregen een interessant kijkje in de keuken.

VDR
Bij VDR kregen de leerlingen uitleg over duurzaamheid in de bouw en ze mochten kijken in de circulaire bedrijfshal.

Rioolwaterzuivering
Leerlingen konden zien hoe ons afvalwater wordt verwerkt en hoe er, door middel van vergisting, energie (biosgas) wordt opgewekt.

Het Goed
Veel spullen die we niet meer willen, houden hun waarde. Weggooien is zonde. In afgedankte spullen kunnen waardevolle grondstoffen zitten die gerecycled kunnen worden. Leerlingen gingen in hun eigen lokaal aan praktische, duurzame projecten werken, in samenwerking met Het Goed in Deventer.

PIE repareerde kapotte apparatuur, zodat weggooien niet nodig is. Apparaten die niet meer te repareren waren, werden gedemonteerd en het afval werd gescheiden (diverse metalen, printplaten, kunststoffen, glas e.d.). M&T knapte oude fietsen op. Wat niet meer opgeknapt kon worden werd gedemonteerd en het afval werd gescheiden. BWI ging aan de slag met oude meubels en gaf ze een nieuw leven.

Op zoek naar energie
Leerlingen gingen in de Duurzaamheidsweek ook aan de slag et het thema energie. Hiervoor moesten ze naar buiten en overal in de stad op zoek gaan naar mogelijkheden om energie te vinden of op te wekken. Energie in de vorm van beweging, warmte (restwarmte) of chemisch (bijvoorbeeld hout/biomassa, want bij verbranding komt warmte vrij). Ze moeten drie foto’s met uitleg inleveren.

Bekijk hier wat foto's van de Week van de duurzaamheid

Namens de afdelingen techniek: bedankt aan iedereen die deze duurzaamheidsweek mede mogelijk heeft gemaakt. De leerlingen hebben veel geleerd en genoten!

Ons nieuws in jouw mailbox? Schrijf je hier in.Inschrijven